Kanuni Sultan Süleyman’ın Muhibbî mahlasıyla yazdığı meşhur beyit şöyledir: “Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi / Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi.” İki dize içerisinde sağlığın değerini Osmanlı Devleti’nin belki de en önemli padişahı bu kadar öz bir şekilde anlatmıştır. Sağlık olmazsa hiçbir şey olmaz. Ne kadar zengin olsak, ne kadar çok malımız mülkümüz olsa da sağlığımız elimizde değilse hiçbir anlamı yoktur diğerlerinin.
Yine çokça söylenen sözlerdendir: İnsan sağlığının kıymetini ancak elinden gidince anlar. Hepimiz için geçerlidir bu cümlede öne sürülen yargı da. Sağlıklıyken, keyfimiz yerindeyken ne kadar zengin olduğumuzu fark etmeyiz de en küçük rahatsızlıkta, örneğin yalnızca burnumuz tıkansa bile o eski iyi olduğumuz günleri özlemeye başlarız birden bire. İnsanoğlunun doğasıdır bu. Elimizdeyken kıymetini bilmeyiz çoğunlukla ve bu durum yalnızca sağlık için de geçerli değildir. Maddi değerler için de aynısı söz konusudur. Hiçbir eksiğimiz yokken bunu farkına varmayız da küçücük bir eksiklikte geçmişte ne kadar şanslı olduğumuzun ayırtına varıveririz hemen.
İnsan doğası, hep daha fazlasını arzulamaya, hep daha fazlasına ulaşmak için çabalamaya göre şekillenmiş bir yapıya sahip. Burada yapımızı değiştirmek, arzularımızı kontrol altına almak ve elimizdekilerin kıymetini bilmek de tamamen bize kalmış durumda aslında. Sonuçta insan olarak iradesi olan ve bu irade doğrultusunda hareket etmesi gereken canlılarız. İrademizi bir yana bırakacak olursak mutlu olmamız da çevremizdekileri mutlu etmemiz de mümkün değil. Sağlığımız yerindeyken ne kadar şanslı olduğumuz fark edebilmek de bu doğrultuda tamamen bizim elimizde.
Yorumlar
Kalan Karakter: