NÜFUS DAĞILIMI
Ülkemizin hatta belki de dünyanın en önemli sorunlarından birisi de nüfus dağılımındaki dengesizlik olarak öne çıkıyor. Büyük şehirler giderek büyürken köyler büyük bir hızla ortadan kalkıyor ve kırsal alandaki nüfus her geçen gün biraz daha azalıyor. Bu durumun ortaya çıkardığı sorunlar, günümüzde açıkça ve rahatlıkla görülebilir durumda.
Biz İstanbul, Ankara ya da İzmir gibi kentlerde yaşamadığımız için bu sorunun ne kadar büyük olduğunu hemen fark edemeyebiliriz. Ancak kendi çevremizdeki, yakınımızdaki köylerin giderek boşaldığını görmemek de mümkün değil. Köylerdeki yani tarımsal üretimin asıl ev sahibi olan noktalardaki nüfusun azalması, bizi bugünlere kadar alışkın olmadığımız yeni sorunlarla da karşı karşıya getirmeye başlayacaktır yakın gelecekte.
Nüfus dağılımındaki dengesizliğin iki farklı yönü bulunuyor. Öncelikle az önce belirttiğim üzere tarımsal üretimle meşgul olacak nüfusun azalması ve bununla birlikte de kentlerdeki nüfusun kontrolsüz bir şekilde artması olarak karşımıza çıkan bu sorunlar, zaman içerisinde çok daha büyüklerini doğurmaya hazır hale geliyorlar. Özellikle İstanbul, ne yazık ki giderek yaşamanın eziyete dönüştüğü bir yerleşim yeri haline gelmiş durumda.
Istanbul’da günün herhangi bir saatinde toplu taşımayı kullanmak dahi eziyete dönüşmüş durumda. Aynı kapalı alanların içerisinde binlerce, milyonlarca insan bir yerden bir yere ulaşabilmek adına mücadele ediyorlar. Yine İstanbul özelinde örnekleyecek olursak gıda maddelerinin fiyatları, ülke ortalamasının çok daha üzerinde seyrediyor çünkü yakın çevrede üretilen ürünlerin bu kentte yaşayan insanlara yeterli gelmesi mümkün değil.
Nüfus dağılımındaki dengesizlik bu hale geldikten sonra yapılabilecekler, alınabilecek önlemler de artık çok fazla değil belki. Ancak en azından bundan sonrası için en azından mevcut dengeyi koruyabilmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bunun nasıl yapılması gerektiğini en iyi bilecek olanlar da ekonomistler de ve sosyologlar olmalı. Muhakkak yöntemler geliştirilebilir ve geliştirilmelidir de bir an önce. Aksi takdirde gelecek yıllar, on yıllar bambaşka sorunlarla birlikte gelecektir.
Yorumlar
Kalan Karakter: