KÜLTÜR VE YEREL YÖNETİMLER
Belediyeler, son yıllarda kültürel anlamda güzel çalışmalara imza atıyorlar. Bu durum, Manisa’da da, Turgutlu’da da, Türkiye’nin birçok yerinde de geçerli. Yerelin kültürü böylelikle hem orada yaşayanlarca hem de ülkenin farklı yerlerindeki ilgililerle bir araya gelebiliyor.
Yirmi otuz yıl öncesine kadar belediye denildiği zaman hepimizin aklına kanalizasyon ve su hattı döşeyen, yol ve yeşil alanlar yapan ve elbette zabıta marifetiyle esnafın üzerinde kontrol ve denetleme yetkisini elinde bulunduran kurumlar gelirdi aklımıza. O günlerde kitap yayınlayan, çeşitli konferans ya da paneller düzenleyen yerel yönetim yok gibi bir şeydi. Böyle olanlara imrenilerek bakılırdı. Ama şimdi bu durum oldukça değişti.
Kültür alanında çalışmalar yürütmek, günümüzde belediyelerin artık aslî görevlerinden birisi olarak kabul ediliyor. Böyle de olmalı bana sorarsanız. Belirli bir ilin ya da ilçenin tarihi, kültürü, folkloru asıl olarak orada yaşayanlarca bilindiği gibi, yine oranın yerel yönetimi tarafından üzerinde çalışılmalı diye düşünüyorum. Bir zamanlar bu görevi Halkevleri yerine getirirmiş, günümüzde ise aynı görev yerel yönetimler tarafından gerçekleştiriliyor. Hem de daha ileri bir seviyede.
Yaşadığımız bölgeden örnek verecek olursak Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin son dönemde yayınladığı kitaplar, Turgutlu Belediyesi’nin aynı şekilde yayınladığı kitaplar ve Kent Müzesi bünyesinde sürdürülen faaliyetler ile diğer belediyelerin bu örnekler gibi çalışma yönündeki gayretleri gerçekten de çok saygıdeğer… Gönlümüzden geçen bu tür çalışmaların artarak devam etmesi yönündedir. Ancak bu gibi çalışmalar sonucunda yeni nesiller, kendi kültürünü tanıyabilecek ve böylelikle kültürel devamlılık sağlanabilecektir. Kendi adıma, hatta daha da önemlisi çocuklarımız adına, kültür konusunda yatırım yapan tüm yerel yönetimlere ve diğer kurumlara bir kez daha teşekkür ediyorum.
Yorumlar
Kalan Karakter: