Ekmek, o kadar önemli bir besin maddesi ki sadece dilimize bile bakmak bunu büyük ölçüde anlamaya yeterli olacaktır. Ekmek parası, ekmek davası gibi söyleyişler doğrudan doğruya ekmeğin yaşayışımızda ve kültürümüzdeki önemini göstermeye kuvvetli birer kanıt durumundalar.
Geçmişten bugüne ekmeğin üretiminden tüketimine dek neredeyse kutsal addedilmiş bu besine dair uygulamalar gelişmiş. Fırınların denetlenmesi, üretim şartlarının sürekli kontrol altında tutulması, fırıncıların üretimde gösterdikleri hassasiyet ve tüketicilerin de yaklaşımı hep bu doğrultuda gerçekleşmiş. Örneğin yerde bir ekmek parçası görsek üstüne basmayız; hatta başkaları belki görmeden basabilir diye onu yerden alıp korunaklı bir yere koymaya çalışırız. Her ne kadar son yıllarda zaman zaman ekmek israfından bahsediyor olsak da bu durumun da genel olarak bir istisna olduğunu düşünmek istiyorum.
Ekmek israfının engellenmesi amacıyla yine son yıllarda gramajın ufaltılması da bana sorarsanız önemli bir adım oldu. Mazide 400, hatta 500 gram olan ekmek, son yıllarda 200 gram bandına düşürülmüş durumda. Ekmek tüketiminin nispeten düşmüş olması, farklı besinlerin daha çok tüketilmesi gibi nedenlerle gerçekleştirilen bir uygulama bu. Her ne kadar eskiden ekmek bayatlamış dahi olsa bir şekilde tüketilirken günümüzde bayat ekmeğin pek makbul olmaması da bunu zorunlu kıldı ister istemez. Biraz da şımarıklığımız var yani işin içinde ne yazık ki.
EKMEĞİN DEĞERİ
Tuncel Yılmaz'ın köşe yazısı...
![EKMEĞİN DEĞERİ](https://www.turgutluyanki.com/images/makaleler/2025/02/67a46b47a9ccf_ekmegin-degeri.png)
![EKMEĞİN DEĞERİ](https://www.turgutluyanki.com/images/makaleler/2025/02/67a46b47a9ccf_ekmegin-degeri.png)
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: