Bundan önceki yazımızda havaların erken ısınması ile uyanan bağların ve meyve ağaçlarının olası bir ani soğumayla ciddi zarar görebileceğini ve ne yazık ki birkaç yılda bir bu durumun örneklerinin yaşandığını ifade etmiştim. Bu yazının hemen sonrasında da korkulan gerçekleşti maalesef. Yetkililerin ifadesine göre son on yılların en büyük zirai don faciasını yaşadık bölge olarak. Tarım arazileri, bağlar, meyve ağaçları, ekili dikili ne varsa ciddi zarar gördü Ege Bölgesi’nin önemli kısmında.
Felaketin ardından devlet yetkilileri, çiftçilerin zararının giderileceğini, kimsenin mağdur edilmeyeceğini ifade ettiler. Ben yine aynı soruyu soruyorum kendi kendime. Bu felaketlerin önüne geçme imkânımız hiç mi yok? Doğa olaylarının önüne geçebilmek mümkün değil elbette. Bunu biliyorum. Sıcaklık zarar verebilecek seviyelere düşebilir ve biz bunu önleyemeyiz. Ancak sıcaklığın düşeceğini öngörerek tedbir alma imkân ve ihtimali hiç yok mudur?
Önceki yazımda da ifade etmiştim. Konuya çok hâkim değilim. Fakat günümüzün teknik imkânlarını düşününce bu riskler karşısında alınabilecek önlemler olmalı, diye düşünüyorum ister istemez. İster bizzat vatandaş eliyle isterse devlet eliyle yapılabilecek bir şeyler olmalı. Yoksa ne yazık ki bu yıl da yaşadığımız üzere birkaç yılda bir hem üreticilerimizin bir yıllık emekleri hem de hepimizin parası yok olup gidiyor bu tür felaketlerle. Eminim ki en az benim kadar devletimizin yetkilileri de üzerinde düşünüyorlardır bu konunun. İnşallah önümüzdeki yıllar için bu duruma bir çare bulunabilir.
DON FACİASI
Yayınlanma :
15.04.2025 09:19
Güncelleme
: 15.04.2025 09:19


Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: