Turgutlu İlçe Sağlık Müdürlüğü 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası'na dikkat çekti
TURGUTLU'da İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası'na dikkat çekmek amaçlı bir etkinlik düzenlendi. Etkinlikte 'Kanserde Erken Teşhis'in önemine vurgu yapıldı.
İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası'na dikkat çekildi ve İlçe Sağlık Müdürlüğü bahçesinde bir etkinlik düzenlendi. Etkinlikte açıklama yapan uzman doktorlar ve hemşireler, ''Kanser, dünyada ve ülkemizde ölüme neden olan hastalıklar arasında, kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alan önemli bir halk sağlığı sorunudur. Sağlık sorunlarının yanı sıra, maddi ve manevi açıdan uzun süreli mücadele gerektiren bir hastalık olan kanser, yüksek tedavi maliyetleri nedeniyle ülkelerin ekonomisini de olumsuz etkilemektedir.
Dünya Sağlık Örgütü’nün 2022 yılı verilerine göre, küresel çapta 19,9 milyon yeni kanser vakası tespit edilmiş; hastalığa bağlı olarak yaklaşık 10 milyon ölüm gerçekleşmiştir. Dünya genelinde 75 yaşına kadar her 5 kişiden 1’inin kansere yakalanacağı, her 10 kişiden 1’inin ise kanser nedeniyle hayatını kaybedeceği tahmin edilmektedir. Dünyada ve ülkemizde en sık görülen kanser türleri; akciğer, meme ve kolorektal (kalın bağırsak) kanserlerdir.
Gelecek yıllarda dünya nüfusunun artması, yaşlanması ve kansere yol açabilecek risk faktörlerine daha uzun süre maruz kalınmasıyla birlikte hem tanı konacak kanser olgu sayısının hem de hastalığın yol açacağı ekonomik, sosyolojik ve psikolojik yükün artması beklenmektedir.
Kanser vakalarının %90’ı çevresel, %10’u ise genetik faktörlere bağlı olarak gelişmektedir. Çevresel faktörler arasında yer alan tütün kullanımı, alkol tüketimi, fazla kilolu ve/veya obez olmak ile bazı enfeksiyonlar, etkili mücadele yoluyla %30-%50 oranında önlenebilir. Risk faktörleriyle mücadele edilerek ortaya çıkması engellenebilen, erken teşhis edildiğinde ise etkin bir şekilde tedavi edilerek yaşam kalitesini artıran kanser türleri göz önünde bulundurulduğunda; farkındalık, kanser belirtilerini bilme ve düzenli tarama programlarının önemi açıkça ortaya çıkmaktadır.
Bu kapsamda, 1-7 Nisan tarihleri arasında kutlanan “Ulusal Kanser Haftası”; halkı bilgilendirmek, sunulan sağlık hizmetlerini tanıtmak ve taramalara katılımı artırmak amacıyla her yıl çeşitli etkinliklerle değerlendirilmekte, kanserle mücadelede önemli bir farkındalık platformu olarak işlev görmektedir.
Ülkemizde Yürütülen Ulusal Kanser Tarama Programları
Meme kanseri taraması: 40-69 yaş arası kadınlara yılda bir kez klinik meme muayenesi, 2 yılda bir mamografi ile yapılmaktadır.
Rahim ağzı kanseri taraması: 30-65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir HPV-DNA testi ile uygulanmaktadır.
Kalın bağırsak kanseri taraması: 50-70 yaş arası kadın ve erkeklere 2 yılda bir Gaitada Gizli Kan Testi (GGK) ile yapılmakta, bu kişilere 10 yılda bir kolonoskopi önerilmektedir.
Tarama hizmetleri; Toplum Sağlığı Merkezlerine (TSM) bağlı Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM), Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) ve Mobil Tarama Araçları aracılığıyla vatandaşlara ücretsiz olarak sunulmaktadır.
Tarama sonrasında pozitif ya da şüpheli bulunan bireyler, tarama sonrası teşhis merkezlerine yönlendirilmekte ve ileri tetkikler yapılmaktadır. Teşhis ve tedavi hizmetleri ise ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşları tarafından verilmektedir.
Süreklilik Esastır
Halkı bilgilendirme, bilinçlendirme ve farkındalık oluşturma çalışmalarının sadece bir hafta ile sınırlı kalmayıp yıl boyunca devam etmesi, kanserle mücadelede kalıcı başarıların elde edilmesini sağlayacaktır. Erken Tanı Al Sağlıkla Kal, Riskten Kaçın Kanserden Korun '' ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Kalan Karakter: