Ortaokul öğrencileri 'Askıda Simit' uygulamasıyla yardımlaşıyor
Turgutlu Niyazi Üzmez İmam Hatip Ortaokulunda başlatılan "Askıda Simit" uygulaması öğrencilerin yardımlaşma duygusunu geliştiriyor.
TURGUTLU İlçesinde bulunan Niyazi Üzmez İmam Hatip Ortaokulu örnek bir projeye imza atarak, bu hafta boyunca gerçekleşecek "Askıda Simit Projesi"ni başlattı. "Askıda Simit Projesi" ile isteyen öğrenciler, kantinden simit alırken; ihtiyacı olabilecek arkadaşları için bir simit de "Askıda Simit" sepetine astırabiliyor. İhtiyacı olan ya da o gün yanında nakit parası olmayan öğrenciler de sepetteki simitten alabiliyor. "Askıda Simit” sepetini boş bırakmayan öğrenciler bazen birden fazla simit alarak arkadaşlarına destek oluyor. Projeye oldukça ilgi gösteren öğrenciler, bu projeyle hem yardımlaşma hem de arkadaşlık bağlarının güçlendiğini söylediler.
Okulun Sosyal Bilgiler öğretmeni Volkan Akçay, müfredattaki konu üzerine öğrencilerine yardımlaştırma ve dayanışma mutluluğunu hissettirmek amacıyla bu projeyi başlattıklarını söyledi. Yapay zeka ve sosyal medyanın insan hayatında oldukça yer kapladığı dönemde öğrencilerin ruh ve manevi duygularını pekiştirmek istediklerini belirten Akçay; okul idaresi, öğrenciler ve öğretmenlerin desteklediği ‘Askıda Simit’ uygulamasını yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını aktardı. Uygulamanın bu hafta özelinde gerçekleştirildiğini ifade eden Akçay, ilerleyen dönemlerde farklı projeler yapılacağını söyledi.
Proje hakkında bilgi veren Akçay, “Sosyal Bilgiler dersimizin 5.sınıf müfredatı bu yıl değişti. Milli Eğitim Bakanlığı, ilk ünitemize öğrencilerimizi yardımlaşma ve dayanışma konusunda destekleyen konular ekledi. Yapay zekanın ve sosyal medyanın yoğun olarak gündemi meşgul ettiği bir dönemde artık ruh ve manevi yönden çocukların uzaklaştığını görmekteyiz. Aslında yeni müfredatın temel amacı da öğrencilerimize bu duyguları yaşatmak. Konumuzda öğrencilerimize yardım etme duygusunu ve mutluluğunu yaşatmak, bu konuda proje üretmek bölümü vardı. Biz de öğretmenlerimiz ve okul idaremizle birlikte öğrencilerimizle görüştük. Ben öğrencilerimize sadaka taşından, askıda ekmek uygulamasından bahsettim. Öğrencilerimiz de bana, ‘Öğretmenim askıda ekmek projesini uygulamaya çalışalım’ dedi. Ekmek uygulamasına ilk başta soğuk baksak da yaptığımız beyin fırtınası sonucu ‘Neden ekmek yerine askıda simit yapmıyoruz?’ dedik. Öğrencilerimiz, askıda ekmek ibaresini değiştirerek askıda simit kavramını getirdiler. Bu konuda sayın okul müdürümüz Mehmet Demir, idarecilerimiz ve öğretmen arkadaşlarımız bize destek oldu. İşleyişimiz de şu şekilde; öğrenci harçlığını getiriyor ve iki simit parası veriyor. Bir simidi afiyetle yiyor. Diğer simidi de kantinde çalışan arkadaşlarımızın hazırlamış olduğu sepete bırakıyor. Aslında askıda simit değil de sepette simit kavramı ortaya çıktı. Günün sonunda sorduğumda harçlığını getiremeyen ya da unutan yaklaşık 35-40 arası öğrencinin bu hizmetten yararlandığını gördüm. Arz talep karşılanıyor mu diye baktığımda, Allah’ın lütfu olacak ki, 35-40 öğrencimizin sepete simit bıraktığını fark ettim. Biz bunu bir hafta uygulayacağız. İkinci haftaya sarkıtmayacağız. İlerleyen haftalarda farkı organizasyon ve etkinlikler geliştireceğiz. Bu konuda değerli müdürümüz ve müdür yardımcılarımızın desteklerini es geçemem. Onlara çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. Berke Mankır