İzmir 18. TTI Uluslararası Turizm Ticaret Fuar ve Kongresi, binlerce ziyaretçiyi ağırlarken düzenlenen panellerde de turizm, farklı konularıyla ele alındı. Fuar’da, Create in İzmir projesi kapsamında düzenlenen Turizmde Dijitalleşme Hackathonu’nda da teknolojiyi turizme entegre edecek sürdürülebilir projeler ortaya çıktı.
İzmir’in turizmde geleceği ele alındı
İzmir Vakfı Genel Müdürü Deniz Karaca moderatörlüğündeki “Otelcilikte yeni perspektifler: İzmir otelleri nasıl fark yaratır?” başlıklı oturumda, Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği Başkanı Mehmet İşler, Çeşme Turistik Otelciler Birliği Başkanı Orhan Belge ve Marriot Otel Genel Müdürü Sercan Korkusuz konuşmacıydı. Doğru strateji ve tanıtımın önemine dikkat çeken konuşmacılar, dijital pazarlama ve yapay zeka gibi modern araçlarla İzmir'in tanıtımının daha fazla yapılması gerektiğinin altını çizdi. Ayrıca, mevcut otellerin yenilenmesi ve otel sayısının arttırılması, yeni yatırımların teşvik edilmesi ile sürdürülebilir turizmle şehirdeki ekonomik katma değerin artırılması gerektiği de anlatıldı. İzmir’in, nitelikli turist hedefiyle gelecekte daha fazla pay alabilmesi için altı önemli stratejik adımın öne çıktığı belirtildi. Bunların da tanıtım ve pazarlama için bilinirliğin artırılması, turizm sektöründeki tüm paydaşların bir araya gelerek etkili bir koordinasyon kurulunu oluşturması, yurtdışından direkt uçuş seferlerinin sayısının artırılması, İzmir’in hedef destinasyon olarak konumlandırılarak doğru iletişim stratejileriyle tanıtılması, hem pazarlama hem de turizmde verimlilik için yapay zeka ve teknolojinin kullanılması, kentteki turistik ürün çeşitliliğinin artırılması olduğu kaydedildi. Bu stratejilerin hayata geçirilmesiyle İzmir’in, turizmde daha güçlü bir konum elde edebileceği vurgulandı.
Bir diğer panelde de Jeotermal Yatırımları Derneği Başkanı Ömer Tosun ve Turizm Otel Yöneticileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Çolakoğlu’nun katılımıyla “Turizmin çeşitlendirilmesi ve termal turizm” konusu ele alındı.
“Turizmde Dijitalleşme Hackathonu”
Fuar’da ayrıca, İzmir Ekonomi Üniversitesi tarafından yürütülen Create in İzmir projesi kapsamında, İzmir Ticaret Odası ve YABİSAK’ın katkılarıyla “Turizmde Dijitalleşme Hackathonu” da gerçekleştirildi. Geleceğin turizm anlayışını yeniden tanımlamak, teknolojiyi turizme entegre etmek ve sürdürülebilir projeler geliştirmek için düzenlenen Hackathonda katılımcılar, turizm sektöründe yenilikçi çözümler üretmek için bir araya geldi. 6 takım, 24 kişinin katılımıyla iki gün süren yoğun çalışmalar sonunda, katılımcılar sektör profesyonelleri ve akademisyenlerin mentorluk desteği ile projelerini geliştirerek jüri karşısında sunumlarını gerçekleştirdi. Prof. Dr. Murat Aşkar, Dr. Ferzan Yalkut ve Dr. Gözde Çeviker’den oluşan jürinin değerlendirmesi sonucu, farklı uygulamalarla turizmde dijitalleşmeyi ön plana çıkaran tasarımlar ortaya koyan Pathfinders takımı birinci, TuristCo takımı ikinci, AllinTech takımı da üçüncü oldu.
Yorumlar
Kalan Karakter: