EGEUMUT Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Elif Telciler, Rahim Ağzı Kanseri hakkında gazetemize bilgilendirici açıklamalarda bulundu.
1. Rahim Ağzı Neresidir? Embriyolojik gelişim ( anne karnındaki gelişim) sırasında rahim (uterus) olarak bilinen ana üreme organı, iki farklı dokunun birleşmesi ile oluşur. Bu iki farklı doku daha sonra aynı organ içerisinde bütünlük oluştursalar da fiziksel, işlevsel ve görülen hastalıkları açısından olarak farklı özellik gösterirler. Tanım olarak rahim ağzı (serviks) rahmin alt kısmında kadınlık kanalı içerisine uzanan kısmıdır.
2. Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Rahim ağzı kanseri rahim ağzında kontrolsüz ve aşırı çoğalan hücrelerden gelişen yaşamı tehdit eden ciddi bir hastalıktır. Bu hücreler aslında rahim ağzında yapısal ve işlevsel görevleri olan normal hücrelerin çeşitli sebeplerle kontrolden çıkmış halleridir. Tedavi edilmezse bu anormal hücreler rahim ağzı kanseri öncüllerine ve kansere dönüşebilir. Çoğunlukla bu uzun yıllar alır; ancak nadir durumlarda bir yıl içinde de gelişebilir. 3. Rahim Ağzı Kanserinin Nedeni Nedir? Diğer kanser tiplerinde olduğu gibi normal hücreleri kanser hücresine dönüştüren tüm etmenler virüsler, kimyasallar, radyasyon sigara vb. rahim ağzı kanserlerine de neden olabilir. Bununla birlikte neredeyse tüm rahim ağzı kanserlerinin Human Papillomavirüs (HPV) adı verilen bir virüsün belirli tiplerinin enfeksiyonu ile alakalı olması dikkati çekmektedir.
4. Rahim Ağzı Kanseri Hangi Sıklıkta ve Hangi Yaş Aralığında Görülür?
Tüm dünyada rahim ağzı kanseri, kadınlarda görülen ikinci en yaygın kanserdir (meme kanserinden sonra). Dünya Sağlık Örgütü güncel olarak tüm dünyada 2 milyondan fazla kadında rahim ağzı kanseri olduğunu ve her gün 650'den fazla kadının rahim ağzı kanseri nedeniyle hayatını kaybettiğini tahmin etmektedir. Her yıl 490,000 yeni rahim ağzı kanseri olgusuna tanı koyulur. Günde 1300 den fazla. Rahim ağzı kanseri tanısı koyulan tüm kadınların yaklaşık %50'si 35-55 yaşları arasında olmakla beraber hatalık cinsel aktif kadınlarda her yaşta görülebilir.
5. Rahim Ağzı Kanserinin Belirtileri Nelerdir? Ne yazık ki, rahim ağzı kanseri ileri evreye ulaşıncaya kadar herhangi bir belirti göstermeyebilir. Rahim ağzı kanseri belirtileri aşağıdakileri içerebilir: • Anormal vajinal kanama • Cinsel ilişkiden sonra kanama • Anormal vajinal akıntı • Pelvis (kasık) ağrısı
6. Rahim Ağzı Kanseri Nasıl Teşhis Edilir? Diğer kanser türlerinde olduğu gibi kesin teşhis yöntemi patolojik incelemedir ( Biyopsi). Bununla birlikte yeni gelişen aşikâr lezyon oluşturmamış vaklarda rahim ağzı kanserini saptamanın birincil yolu Pap testidir. Jinekolojik muayenenin bir parçası olan Pap testi (Papanicolau smear olarak da bilinir) rahim ağzındaki anormal hücrelerin rahim ağzı kanser öncüllerine veya rahim ağzı kanserine dönüşmeden önce saptanmasına yardımcı olur.
7. Rahim Ağzı Kanseri Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Rahim ağzı kanseri de birçok şekilde tedavi edilebilir. Tedaviyi seçmeden önce sağlık görevlisinin göz önüne alacağı bazı konular şunlardır: • Kanserin boyutları ve hangi bölgelere yayıldığı • Kadının yaşı ve genel sağlığı Rahim ağzı kanseri tedavisinde 3 ana yöntem cerrahi, radyasyon tedavisi ve kemoterapidir.
8. Rahim Ağzı Kanserinden Korunma Mümkün müdür? Rahim ağzı kanseri çok önemli oranda HPV enfeksiyonu ile alakalı olması ve olgun kanser haline dönüşmeden öncül hastalık olarak saptanabilmesi özelliklerinden dolayı oluşmadan tedavisi mümkün olabilen bir hastalıktır. Bu şekilde; • HPV ve belirli tiplerinin neden olduğu rahim ağzı enfeksiyonlarının tedavisi veya önlenmesi (HPV aşısı) rahim ağzı kanserinden HPV aşısı yaptırarak korunabilmek mümkündür. • Düzenli PAP testi ve jinekolojik muayene yaptırarak öncül lezyonların belirlenip kansere ilerlemeden önlem alınması ile rahim ağzı kanserinden korunulabilir.
9. Rahim Ağzı Kanserine Karşı Koruyucu Aşı Var mıdır? HPV ve belirli tiplerinin neden olduğu rahim ağzı kanseri, genital siğiller ve diğer hastalıklardan aşıyla korunabilmek mümkündür. Her aşıda olduğu gibi, bu aşı da hastalığa yakalanmadan önce yapılması gereken, koruyucu bir aşıdır. Aşıyla il ilgili bilmeniz gerekenler * Aşıyla; rahim ağzı kanseri, kanser öncesi lezyonlar ve genital siğillere karşı koruma sağlayabilirsiniz. * Aşı 3 doz olarak, 6 aylık süre içinde, kas içi ( kol veya kalçadan) uygulanmaktadır. * Amerika, Avustralya ve Avrupa'daki birçok ülkede zorunlu aşı programına dahil edilen aşı, ülkemiz de dahil 80'den fazla ülkede onay alarak uygulanmaktadır * 9-26 yaş arası kızlar veya kadınlar aşı için uygundurlar. * Aşı HPV’ye bağlı oluşmuş bir hastalığı tedavi etmez, sadece koruyucudur. * Daha önceden HPV’ye bağlı sorun yaşamış olanların aşıdan faydalanma ihtimali azalmakla beraber aşı olmak yine de mantıksız değildir, zira yaşadığınız sorun HPV’nin sadece bir türüyle ilgiliyse (çoğu durumda böyledir) aşılanmanız geriye kalan üç türe karşı korunmanıza yardımcı olacaktır. * Aşının gebelik döneminde uygulanması veya aşıya devam edilmesi önerilmemektedir. * Aşı emzirme döneminde uygulanabilir. * Uygulama kas içi (kol veya kalça) şeklindedir.” Gonca ÖZKAN FİDANCI
Yorumlar
Kalan Karakter: