"Sigara dumanı 4000’den fazla zehirli, tahriş edici ve kansere yol açan kimyasal madde içermektedir"
TURGUTLU Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Jülide Çeldir Emre sigaranın zararları konusunda bir basın açıklaması yayınladı Uzmanı Dr. Jülide Çeldir Emre “’ Sigara dumanı 4000’den fazla zehirli, tahriş edici ve kansere yol açan kimyasal madde içerdiğini “ öne sürerek “. Bu kadar maddenin yanı sıra tütündeki nikotin, ciddi bağımlılık yapma özelliğine sahiptir. Nikotinin meydana getirdiği bağımlılık nedeniyle diğer zararlı kimyasal maddeler de vücuda alındığını kaydetti Sigarayı ilk kez deneyen her 3 kişiden 1’i tek bir sigara ile bağımlı hale gelir. Bir sigara içildiğinde ortalama 10 saniye gibi kısa bir sürede yanaktan ve akciğerlerden emilen nikotin beyne ulaşır ve eroin, kokain gibi maddelerin etkilediği merkezi uyararak bazı hormonların salınmasına neden olur. Bu da zevk alma, gevşeme, sakinleşme, konsantrasyon artışı gibi değişikliklerin ortaya çıkmasını sağlar. Ödül gibi gelen bu değişikliklerin devam etmesi için vücudunuz daha çok nikotin istemeye başlar. İçtiğiniz sigaranın sayısı giderek artar. Çünkü nikotinin meydana getirdiği etkilere karşı vücutta tolerans gelişir.Bu yuzden sigara bağımlılarının ilk başlarda birkaç sigara ile başlayan ben bağımlı değilim istediğim zaman bırakabilirim düşünceleri nikotin ihtiyacının artması ile kısa sürede bağımlılık ile sonuçlanmaktadır.
Özellikle son yıllarda sigara içen kadın sayısında artış gözlenmesi üzerine Dünya Sağlık Örgütü, bu seneki Dünya Tütünsüz Gününde “Tütün Endüstrisinin Hedefi: Kadın” temasıyla tütün ürünlerinin kadınlara yönelik pazarlama taktiklerine ve sigaranın kadınlar ve genç kızlar üzerindeki zararlı etkilerine özellikle dikkat çekmektedir. Bu nedenle yeni müşterilere ihtiyaç duyan tütün endüstrisinin ana hedefi, tütün kullanımına bağlı hastalıklardan ölecek olan hali hazırdaki tütün kullanıcılarının yarısının yerine geçecek potansiyele sahip olan KADINLARDIR. Kadınların sigara aynı zamanda çocuklarıda direk etkilemektedir
Sigara&Çocuklar
Gebelikte sigara içiminin, düşük doğum ağırlıklı bebek, düşük, plasentanın erken ayrılması, erken doğum ve ani bebek ölümleri gibi istenmeyen etkileri ortaya çıkardığı bilinmektedir. Annesi gebeliğinde sigara içen çocukların astım, bronşit, kanser olma riski diğerlerine göre yüksektir. Ayrıca gebeliğinde sigara içenlerin, çocuklarının okul hayatında öğrenme zorluğu ve davranış bozukluğu gösterdiği yapılan çalışmalarla gösterilmiştir. Emzirme döneminde, sigaraya tekrar başlayan annenin sütüne nikotin geçtiğinden çocuk hem süt yoluyla hem de aynı ortamda yaşaması nedeniyle çevresel tütün dumanına maruz kalmaya devam etmektedir.Sigara emziren annelerde süt miktarının azalmasınada sebep olmaktadır.
BIRAKMAK İÇİN GEÇ Mİ KALDIM?
Asla geç değil! Hangi yaşta ve hangi hastalığa sahip olursanız olun sigarayı bırakınız, sağlıklı ve kaliteli hayat süreniz artacaktır. Sigarayı bıraktıktan sonra;
İlk 24 saat içinde kan basıncında ve akciğer fonksiyonlarında düzelme görülür.
1-48 saat sonra tat ve koku alma duyuları keskinleşmeye başlar. Tat ve koku almaya başladıktan sonra yediğiniz yemeklerden zevk almanız sigarayı bıraktıktan sonra görülebilecek kilo artışının en önemli sebebidir.
2-12 hafta içinde kan dolaşımı iyileşir, bu da yürüme, koşma gibi fiziksel aktiviteleri kolaylaştırır.
3-9 hafta sonra öksürme, nefes darlığı, hırıltı gibi problemler azalır ve akciğerler güçlenir.
3 ay sonra kan dolaşımı ve nefes alıp verişi fark edilir şekilde düzelir.
5 yıl sonra kalp krizi geçirme riski sigara içen birine oranla %50 azalmış olur.
10 yıl sonra akciğer kanserine yakalanma riski sigara içen birine oranla %50 daha az olur
Aynı zamanda 20 yıl günde bir paket içen bir kişi maddi kaybını hesapladığında sağlık problemleri dışında, yeni bir araba parasını sigaraya verdiğini de görecektir.
Sigara içilmediğinde vücuttaki nikotin miktarı azalır ve vücut bunun yoksunluğunu duymaya başlar. Yaklaşık 3 hafta süren huzursuzluk, uykusuzluk, bazen uykuya eğilim, sinirlenme, aşırı tepki verme, bazen kabızlık, konsantrasyon güçlüğüde bağli sorunlar yaşanabilir. Bu yoksunluk belirtileri her 3 kişiden 2’ sinde görülebilir, şiddeti kişiden kişiye değişir. Bu dönem aynı zamanda sigara içme isteğinin en yoğun olduğu dönemdir ve genellikle kişi en çok bu dönemde zorlandığı için sigaraya yeniden başlar.
Sigara bırakmak isteyen hastalarımız yardım için hastanemizin göğüs hastalıkları uzmanlarınca yürütülen sigara bırakma polikliniklerimize başvurabilirler. HABER MERKEZİ
Yorumlar
Kalan Karakter: