EGEUMUT Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Elif Telciler, Menopoz ve Hormon Tedavisi hakkında gazetemizi bilgilendirici açıklamalarda bulundu.
1-Menopoz nedir? Op.Dr. Elif Telciler yaptığı açıklamada: Menopoz en kaba tabiri ile adet kanamalarının kesilmesidir.
2- Menopoz Bir Hastalık mıdır? Hayır. Menopoz çocukluk, erişkinliğe geçiş ve üreme dönemleri gibi kadın cinsel hayatındaki olağan dönemlerden biridir. Coğrafi ve ırksal özelliklere bağlı olarak değişmekle birlikte her kadın vücudunun olağan yapısı gereği menopoza girer.
3- Neden ve Nasıl Menopoza Girilir? Menopoz birden bire gelişen bir olay değildir. Menopoz öncesinde bir geçiş dönemi vardır. Menopoz öncesi dönem ve menopoz, kadın cinsel fonksiyonlarının ana hormonu olan östrojen hormonun, yaşlanma ile birlikte yumurtalıklardan olan salgılanmasının giderek azalması ve neticede adet görmeyi sağlayacak düzeyin altına düşmesiyle gelişir. Hormon düzeyindeki bu azalmaya paralel olarak önce adetler arası düzen bozulur ve bir aşamadan sonra adetler kesilir.
4- Menopoza Özgü Belirtiler Var mıdır? Evet. Kadınlık hormonu olan östrojenin azalması ile menopoza özgü belirtiler ortaya çıkar. En önemli belirti adet düzeninin bozulmasıdır. Genellikle daha uzun ve düzensiz aralar ile adet görülür. Bu tür kanama düzensizliği şikâyetleri olan menopoz yaş grubundaki kadınların kanama düzensizliğine sebep olabilecek diğer hastalıkların tanınması açısından Kadın-Doğum hekimine başvurmaları gereklidir. Menopozun diğer belirtileri yine kadınlık hormonundaki eksikliğe bağlı olarak ortaya çıkan; ateş basmaları, gece terlemeleri, uykusuzluk, kadınlık yollarındaki esneklik ve kayganlığın azalmasına bağlı olarak oluşan ilişki esnasındaki ağrı ve yanma ve idrar kesesi çıkımın da ki dokuların gevşemesine bağlı olarak gelişen idrar kaçırma şikayetleridir.
5- Menopozun Vücut Sağlığı Üzerine Olumsuz Etkileri Var mıdır? Evet. Menopozda hormon eksikliğine bağlı olarak kadın yaşam kalitesini bozan ve ölümlere sebep olabilen ciddi sağlık sorunları ortaya çıkar. Kemik yapısının zayıflaması ile ortaya çıkan kemik kırıklıkları ve buna bağlı hastalıklar, kan damarlarının damar sertliği olarak bilinen hastalığa daha yatkın hale gelmeleri ve bunla ilgili sorunlar, Alzheimer hastalığı ( Bunama ) olarak bilinen beyin fonksiyonlarının azalması ile giden bir hastalığa yatkınlık ve bazen kadın için en önemli sorun haline gelebilen cinsel fonksiyonlar ile ilgili problemler bu sorunlar arasında sayılabilir.
6- Menopozda Oluşan Sağlık Sorunlarından Korunma Yolları var mıdır? Evet. Menopozda oluşan şikayetlerin ve olumsuz sağlık koşullarının sebebi östrojen hormonu azalması olduğu için dışarıdan bu hormonun alınması ile menopozda oluşan sağlık sorunlarından korunulabilir. Bu tedavi biçimine “Hormon Replasman (yerine koyma) Tedavisi” denir. Bu tedavide insan veya hayvan kaynaklı doğal hormonlar kullanılabileceği gibi laboratuar koşullarında yapay olarak üretilen hormonlarda kullanılabilir. Hormon replasmanı dışında, östrojen olmayıp ona benzer etki gösteren ilaçların kullanımı, kemik yapısı destekleyen ilaçların kullanımı, kalsiyum içeren ilaçların kullanımı ve düzenli egzersiz tedavi yöntemleri arasındadır..
7- Hormon İlaçlarının Farklı Kullanım Biçimleri var mıdır? Evet. Östrojen hormonu tek başına verilebileceği gibi özellikle rahmi alınmamış kadınlarda östrojen hormonunun rahim iç duvarına olan olumsuz etkilerinin karşılanması için östrojen hormonu ile beraber progesteron hormonu da verilir. Progesteron hormonu ya östrojen ile beraber her gün alınır yada ayın son 12-14 günü östrojene eklenir. Bu türden tedaviye kombine hormon replasman tedavisi denir. Hormon ilaçları ağızdan tablet, cilt üzerine yapıştırılan bantlar veya kadınlık yollarında bölgesel olarak krem veya jel şeklinde kullanılabilirler.
8- Hormon ilaçları Kanser Yapar mı? Hayır. Toplumda hormon ilaçlarının özellikle meme kanseri yaptığına dair yanlış bir inanış vardır. Hormonlar meme kanserine yol açmazlar ancak östrojen hormonu meme hücrelerini çoğalmasını hızlandırır bu yüzden meme kanseri olanlarda ve memesinde tanı konmamış şüpheli kitlesi olanlarda kullanılmaz. Aslında hormon replasmanı verildiğinde yapılan yakın meme takibi kendiliğinden gelişecek olan meme kanserlerinin erken tanınmasına yol açmakta ve hormon tedavisi dolaylı korucu etki göstermektedir. Ayrıca ailesinde meme kanseri hikayesi olanlar ve önceden meme kanseri tedavisi olanlar tedavinin kar zarar hesabı yapılarak ve yakın takip altında hormon tedavisi kullanabilirler
9- Herkes Hormon İlacı Kullanabilir mi? Hayır. Sebebi ortaya konmamış vajinal kanamsı olanlar, Ciddi ve hala geçiriliyor olan karaciğer hastalığı olanlar, Toplar damar iltihabı olanlar, Meme kanseri olanlar, Rahim kanseri olanlar ve kan yağlarında aşırı yükseklik bulunanlar hormon tedavisi kullanamazlar.
10- Hormon Tedavisini Yan Etkileri Nelerdir? Hormon replasman tedavisi ile birlikte sık görülen yan etkiler: şişkinlik gerginlik hissi, göğüs ağrısı, cilt değişiklikleri, baş ağrıları, yüksek tansiyon ve düzensiz kanamdır. Bu şikayetler önemli sağlık sorunları yaratmaktan ziyade hastanın ilaca uyumunu etkilemekte ve tedavinin etkinliğini düşürmektedir. Bu türden şikayetler kullanılan ilacın muhteviyatının ve kullanım biçiminin değiştirilmesi ile bertaraf edilebilir.” İfadelerini kullandı. Gonca ÖZKAN FİDANCI
Yorumlar
Kalan Karakter: