Çocuklarımızı tanıyor muyuz?
EGE Üniversitesi ve Bornova Belediyesi’nin iş birliği ile gerçekleştirilen 13. Sağlık Halk Kongresi’nde “Çocuklarımızı tanıyor muyuz?” konulu panel gerçekleştirildi.
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Dr. Zeki Yüncü’nün “Ergenlik süreci ve riskli davranışlar” isimli sunumuyla başladı.
Dr. Yüncü, “Gelişim süreci değerlendirildiğinde ailenin mutlak bir önemi olduğunu ve çocukluk döneminin özellikle çok önemli olduğunu biliyoruz. Ergenlik dönemi ebeveyn ve genç arasındaki bağların koptuğu bir dönem gibidir. Gerçekten bir ebeveyn olarak yetiştirdiğiniz, büyüttüğünüz çocuğun yavaş yavaş büyümeye başlaması ve yavaş yavaş sizden uzaklaşmaya başlaması takdir edilir ki kolay bir şey değil. Tabi ki bu ayrılma sürecini aslında ergen yetişirken yaşamak zorunda ki, kendisi bir birey olarak hayatını devam ettirebilsin. Bu noktadan düşündüğümüzde aslında ergenlik dönemi yetişkinlerin yeniden düzenlendiği bir dönem olarak adlandırılabilir” dedi.
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Dr. M. Burak Baytunca ise “Hiperaktivite nedir ve çözümleri var mı?” adlı sunumunu gerçekleştirdi. Dr. M. Burak Baytunca, “Hiperaktivite sadece hareketlilik ve dikkat sorunuyla alakalı olan şeyler değil. Çok ciddi şekilde farklı sorunlar da ortaya çıkarıyor. Unutkanlık, dağınıklık gibi problemler gösterebiliyor. Bu çocuklar genelde dikkat haricinde birçok şeyi unutabiliyorlar. Kendi cüzdanlarını, kimliklerini belediye otobüslerinde ve metrolarda unutabiliyorlar. Ayrıca okuldaki ödevlerini de unutabiliyorlar. Genellikle odaları dağınık olan çocuklar olabiliyorlar. İşlerini organize etmekte güçlük yaşıyorlar. Verilen ödevlerini son dakikaya kadar ertelemeleri ve bir gece önce hızlıca ödevlerini yapmaları buna örnek olabilir” diye konuştu.
Ege Üniversitesi Madde Bağımlılığı, Toksikoloji ve İlaç Bilimleri Enstitüsü (BATI) Müdürü Prof. Dr. Hakan Coşkunol, “Bağımlılık nedir? Nasıl anlaşılır? Ne yapılır?” konulu sunumunda “Bağımlılık bir kişide herhangi bir duruma karşı ortaya çıkabilecek ve bu durum olmadığında kişide ciddi huzursuzluk ve sıkıntının ortaya çıktığı bir durum. Bu her şeye karşı olabilmektedir. Aslında yaşamsal anlamda gerekli olmayan ama kişinin yaşantısında çok önemli rol tutan ve o önemli rolü de kişinin ruhsal dünyası nedeniyle ya da bağımlılık yapıcı maddenin özellikleri nedeniyle tutan durumlardan bahsediyoruz. Ama bağımlılık olduğu zaman da kişi artık iradesinin kontrolünü tamamen kaybediyor ve bağımlı olunan objenin altında girmeye başlıyor” diye konuştu. (Ege Ajans)
Yorumlar
Kalan Karakter: