Manisa’da Tarihi Mekanlar
Hatuniye Camii ve Kurşunlu Han’ın Öyküsü
Şehzadeler şehri Manisa Osmanlı İmparatorluğu’nun en parlak dönemlerinde, tahta çıkacak olan padişah adaylarının yetiştirildiği en önemli merkez durumundaydı. Nitekim İmparatorluğun en ihtişamlı sultanları gençlik yıllarını Manisa’da geçirmişler, yöneticilik tecrübelerini, gerekli olan donanım ve eğitimlerini bu şehirde edinmişlerdi. Bu durum elbette Manisa’ya tarihi bir ün ve saygınlık kazandırmıştı. Ancak en az bunun kadar önemli olan bir diğer kazanım da gerek Manisa’da valilik yapan şehzadelerin gerekse onların annelerinin veya yardımcılarının şehre kazandırdıkları yapılar ve eserlerdir.
Günümüzde Manisa hükümet konağının hemen karşısında bulunan ve tüm azametiyle şehrin silüetini güzelleştiren Hatuniye Camii hem sanatsal ve mimari güzelliği ile hem de bânîsinin acıklı hikayesiyle bilinmeye ve mutlaka görülmeye değer bir yapı.
Hatuniye Camii Osmanlı İmparatorluğu’nun 8. Padişahı ve aynı zamanda Fatih’in oğlu olan 2.Bayezid’in eşi Hüsnüşah Hatun adına oğlu şehzade Şehinşah tarafından 1490 yılında inşa edilmişti. Hüsnüşah Hatun Karamanoğlu Nasuh Bey’in kızıydı ve 2. Bayezit’in eşlerinden birisiydi. Oğlu Şehzade Şehinşah 1464 yılında doğmuş, 1483-1511 yılları arasında Karaman ve Saruhan (Manisa) sancakbeyliği yapmış, bu sırada Hüsnüşah Hatun da bir süre Manisa’da yaşamıştı. Şehzade Şehinşah Yavuz Sultan Selim’in kardeşiydi ancak devlet erkanı içerisinde kendisini destekleyen pek kimse bulunmadığından, kardeşleri ile aktif bir mücadele içerisinde bulunmamıştı. Zaten 1511 yılında sebebi bilinmeyen bir şekilde vefat etmiş, annesi Hüsnüşah Hatun da oğlunun ölümünden sonra Bursa’ya çekilmişti. Şehzade Şehinşah Manisa valiliği yaptığı sırada, 1490 yılında, Manisa’da annesi adına bir cami, hamam, imaret, medrese, mektep ve han yaptırmıştı. Annesi Hüsnüşah Hatun da bu yapılar kompleksine akar vakfetmiş ve bunu kendi adına kayıt altına aldırmıştı. Cami Manisa ahalisi tarafından Hüsnüşah Hatun’un ismine izafen “Hatuniye” olarak adlandırılmış, cami ile beraber inşa edilen Han’a ise, kubbelerinin kurşunla kaplı olmasından dolayı, “Kurşunlu Han” ismi verilmişti ki Kurşunlu Han da Hatuniye camiiyle beraber hala varlığını sürdürmektedir. Ancak külliyenin medrese ve imaret bölümleri 1922 yılında Yunanlıların çıkardıkları büyük Manisa Yangınında yanmış ve günümüze ulaşamamıştır.