Gediz Nehri'ne online takip
ORMAN ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Cumali Kınacı, 7 online izleme istasyonu ile gediz Nehri'ndeki değişikleri her yarım saatte bir görebileceklerini söyleyerek, nehrin 2020 yılında sulama için, 2027 yılında da içme için uygun hale gelebileceğini kaydetti.
Gediz Nehri'nin temizlenmesi için Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından başlatılan çalışmada, havza yönetim planı hazırlanması için Manisa'daki Saruhan Otel'de toplantı yapıldı. Orman ve Su İşler Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Çevre Temiz Üretim Enstitüsü Müdürü Dr. Selma Ayaz, Manisa Vali Yardımcısı Sıdkı Zihin, Kütahya Vali Yardımcısı Sedat Oktar, havzadaki illerin çevre ve şehircilik müdürleri, organize sanayi bölgesi temsilcileri katıldı. Toplantıda konuşan Su Yönetimi Genel Müdürü Cumali Kınacı, Gediz Nehri'ndeki su kalitesinde iyileşme olduğunu, ancak iyi bir dereceye gelebilmesi için sadece bakanlığın çalışmalarının yetmeyeceğini belirtip, vatandaşların da duyarlı olması gerektiğini söyledi. Nehirdeki su kalitesinin zaman zaman en kötü dereceye çıkabildiğini kaydeden Kınacı, "4'üncü sınıf su kalitesi Nif çayında ve sanayileşmenin yoğun olduğu yerlerde gözleniyor. Kemalpaşa'nın geldiği kolda 4'üncü sınıf çok kötü su kalitesi var. Geçmişe göre nispeten iyi ama kesinlikle yeterli değil. Tarımsal koruma ilaçları, aynı zamanda sanayi atıkları, madencilikten kaynaklı atıklar, evsel atıklar var. Bunları kontrol altına almak mümkün. Şuan ki yatırımlarla evsel atık sular kontrol altına alınıyor. Ama önemli olan tarım alanlarından gelen gübre kullanımından ve zirai mücadele ilaçlarından gelen kirliliğin kontrolüdür. Bu oldukça zor.Avrupa birliği üyesi ülkeler de zorlanıyor" diye konuştu.
KEMALPAŞA OSB İÇİN ÖNEMLİ AÇIKLAMA
Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi'nden gelen kirliliğe dikkat çeken Kınacı, tesis olmasına rağmen kirliliğin önlenemediğini söyledi. Sanayi tesislerinin o bölgeden taşınmasının gündeme gelebileceğini açıklayan Kınacı, "Orada bir takım ilave önlemler alınması gerekiyor. Belki sanayi tesislerinin o bölgeden taşınması gündeme gelecek. Proje kapsamında bunlar konuşulacak. Çünkü yaptığımız çalışmalar orada ne kadar sıkı tutarsanız tutun yine de istediğimiz su kalitesini sağlayamayacağımızı gösteriyor. Gediz Nehri'ndeki ölçümlerde insan genetiğini bozabilecek kimyasallara az miktarda rastlandı. Biz emniyetli tarafta kalmak için bunu kontrol altına alıyoruz. Kısa vadede insanı etkileyen bir şey değil. Ama uzun vadede mutlaka kontrol altına alınması gerekiyor" dedi.
GEDİZ'DEKİ DURUM YARIM SAATTE BİR İZLENEBİLECEK
Büyük Menderes ve Ergene havzalarında online izleme yaptıklarını açıklayan Kınacı, Gediz Nehri'nde de online izleme istasyonları kurulup, her yarım saatte bir değişiklikleri görebileceklerini söyledi. Kınacı, "Bu izleme istasyonlarında su kalitesi sürekli olarak izlenebilecek. Özellikle sıcaklık, tuzluluk, toprak organik karbon, çözülmüş oksijen seviyesi gibi kirlilik etkenlerini ve maddelerini görmemiz mümkün oluyor. 7 tane online izleme noktası olacak. Tesislerin yerleri belirlendi. 2017 içinde kurup işletmeye alacağız. Biz Ankara'dan her yarım saatte bir değişikleri görebileceğiz" diye konuştu.
2027'DE İÇME SUYU KALİTESİNE GELECEK
2020 yılına kadar Gediz Nehri'ndeki su kalitesini sulamaya uygun hale getirmeyi hedeflediklerini kaydeden Kınacı, ancak 2027 yılında Gediz Nehri'ndeki suyun içilebilir duruma gelebileceğini söyledi. Kınacı 2020'ye kadar sulama suyu kalitesini bütün parametreler için belli bir noktaya getirip birinci sınıf içme suyu kalitesine çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti. Kınacı, birinci sınıf su kalitesinin 2027'den önce mümkün olmadığını sözlerine ekledi.
Kınacı'nın konuşmasının ardından havza yönetim planının hazırlanması için sunumlar yapıldı. dha
Yorumlar
Kalan Karakter: