Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Ağustos ayı Büyükşehir Belediye Meclis Toplantısı’nın sonunda su faturaları ve kesintilerle ilgili MASKİ Genel Müdürlüğü üzerinden yapılan siyasi polemiklere yanıt verdi. Başkan Ergün, “Öngörülemeyen sıkıntılı bir süreç yaşadık. Bu sorunları yaşatmamak için ne gerekiyorsa yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz” dedi.
Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı ve MASKİ Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Ergün’ün başkanlığında Büyükşehir Belediyesi Ağustos Ayı Meclis toplantısı gerçekleştirildi. Gündem maddelerinin oylanmasının ardından son günlerde kamuoyunu meşgul eden su faturaları ve kesintileri ile ilgili bir açıklama yapan Başkan Ergün, konunun özellikle sosyal medyada şov haline getirilmesinin hoş olmadığını dile getirdi. Başkan Ergün, yaşanan sorunlar ile ilgili bazı detayları meclis üyeleri ile paylaştı.
Son günlerde yaşanan su kesintilerinin öngörülemeyen bir şekilde gerçekleştiğinin altını çizen Başkan Ergün, “Son günlerde su ile ilgili bazı sorunlarla karşı karşıya geldik. Maalesef öngöremediğimiz sıkıntılı bir süreç yaşadık. Mevcut Gürle hattından gelen ana hattımızda başka bir firma çalışması esnasında patlak meydana geldi. Bütün depoları besleyen 15-16 kilometrelik bir hat patlak olduğu zaman ilk önce suyu boşaltmak zorundasınız. Sonra da tamirini gerçekleştiriyorsunuz. Tekrar suyun verilmesi ve deponun dolması 3-4 günlük bir süreci alıyor. Bu sürecin ardından Gürle hattında yeni montajını yaptığımız vana conta sıyırıyor. Bahsettiğimiz devasa bir vana. Sonuçta kul yapısı ve ne yazık ki bozulabiliyor. Mecburen tamirini yapmak zorundasınız. Suyu boşaltıyorsunuz, gereken çalışmayı yaptıktan sonra suyun dolması yine 3-4 günlük bir süre alıyor. Sonuç itibariyle istemediğimiz bir süreci yaşadık” dedi.
“Elektrik kesintileri sorun yarattı”
Yaz aylarında klima kullanımının çok yoğun olduğunu, trafolara yüklenmenin elektrik kesintilerini beraberinde getirdiğini belirten Başkan Ergün, “Yazın ortasındayız. Trafolara aşırı yüklenilmesi elektrik kesintilerine yol açıyor. Bu da bizden kaynaklı değil. Ama şehre 2 saat suyu veremezseniz, mevcut depolar su kullanımının zirve yaptığı bir zamanda maalesef su kesintilerine neden oluyor. Bu sorunlar elde olmayan nedenlerle yaşanıyor. Kırsalda da 30-40 tane mahallede itfaiye tankerleri ile depolara su taşıyoruz. Muhtarlarımızdan aldığımız cevaplar, gözlemlerimiz ve su tahakkuklarından yaptığımız tespitler ile günde 200 ton su kullanan bir köyde 800-1000 tona kadar su kullanımına çıkılmış. Neden olmuş bu? Vatandaş bahçesini sularken, içme suyunu kullanıyor. Bu da büyük bir sorun” dedi.
“11 Senelik Belediye Başkanlığımda Böyle Bir Sıkıntı Görmedim”
Su seviyelerinin son dönemlerin en düşük seviyelerinde olduğuna da dikkat çeken Başkan Ergün, “Bazı alanlarda 50-100 metrede çektiğimiz sondajların su seviyelerinin muazzam seviyede düşmüş olması, 300-500 metreye kaçan sularımız var. Maalesef bazı sondajlarımız da devre dışı kalıyor. Kış aylarında Manisa’da Gürle’de kış aylarında normalde saniyede 600-700 litre arasında su veriyorduk. Şu an hattan gelen su miktarı saniyede 27 litreye düşmüş durumda. Sonuç itibari her şeye çare bulmak görevlerimiz arasında. 11 senedir belediye başkanıyım. Böyle bir sıkıntı yaşamadık. Su seviyelerinin bu kadar düştüğü bir dönem görmedik. Bu noktaya geleceğini ve bu kadar kurak geçeceğini hesap edemedik. Gerekli olan ne varsa yapacağız” dedi.
“Bu sorunları yaşatmamak için ne gerekiyorsa yapacağız”
Bu süreçte bazı ilçelerde de su sorunu yaşandığını belirten Başkan Ergün, “Bu sadece Manisa merkez için değil 17 ilçemiz için geçerli. Alaşehir ve Kula’da da sıkıntılarımız var. Bu sorunları yaşatmamak için ne gerekiyorsa yapmaktayız, yapacağız. Gelecek sene en azından Haziran-Temmuz-Ağustos’ta bu sıkıntıları yaşamamak için yapılması gereken ne varsa ivedi olarak yapacağımızdan şüpheniz olmasın” dedi.
“Su konusunun siyasi polemik haline gelmesi hoş değil”
Başkan Ergün, “Sadece 5 senede ilin genelinde 600’e yakın sondaj açtık. 1088 mahalle var. Aşağı yukarı yarısını yapmışız. Hepsinden su çıkıyor gibi bir sonuç tabi aklınıza gelmesin. Bunu kimse siyasi polemiklere, şovlara sosyal medyalara taşınması hoş değil. Sonuç itibariyle biz rakamlarla konuşuruz. Suya zam yapıldığı gerekçesi ile açıklama yapıyorlar. 20 metreküp üzerinden fiyatlandırmada 30 büyükşehir belediyesi içerisinde 6. sıradayız. İzmir Büyükşehir Belediyesi yüzde 11,70 küsur suya zam yaptı. Bizi eleştirenler onları da eleştirsinler. Bizim binalarımızın önünde eylem yapanlar İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde de yapsın. 30 büyükşehir belediyesi içerisinde 13 belediye TÜFE oranında su artışlarını uyguluyor. Sorsunlar, İzmir’e, Ankara’ya, İstanbul’a, Mersin’e, Adana’ya. Sonuçta Büyükşehir Meclisi bu kararları aldı ve bunlar da uygulanıyor. Bu kararları tek başımıza almış değiliz. Bunların da bilinmesini istedim” dedi.
Haber Merkezi
Yorumlar 3
Kalan Karakter: