Akçay: 'Turgutlu Yunan işgaline karşı kahramanca direnmiştir'
Turgutlu’nun düşman işgalinden kurtuluşunun 101'inci yıldönümüyle ilgili bir açıklama yayınlayan Manisa Milletvekili ve MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, “Turgutlu, Yunan işgaline karşı kahramanca direnmiştir.” dedi.
Akçay, açıklamasının devamında: 'Birinci Dünya Savaşı sonrasında 30 Ekim 2018 tarihinde imzalanan Mondros Mütarekesi ile Anadolu’nun dört bir tarafı işgal edilmiştir. 15 Mayıs 1919’da İzmir’i işgal eden Yunanlılar, 25 Mayıs 1919’da Şehzadeler şehrimiz Manisa’yı, 29 Mayıs 1919’da Turgutlu’yu işgal etmiştir. Turgutlu’nun savunulması amacıyla kurulmuş olan Turgutlu Müdafaa-i Osmaniye Cemiyeti ve onun milis kuvvetleri Yunan işgaline karşı kahramanca direnmiştir. Yunan askerleri yerli Rumların da ihbar ve kışkırtmalarıyla kasabanın Müslüman halkına karşı büyük bir baskı ve katliam uygulamaya başlamışlardır. İşgalden kurtuluşa kadar geçen sürede, Turgutlu halkı da pek çok acıya, işkenceye hatta katliama maruz kalmıştır.
Turgutlu’yu yakıp yıkan Yunanlılar binlerce Kasabalıyı şehit etmiştir.
Bağımsızlık ve özgürlüğünden asla taviz vermeyen Türk Milleti, Mustafa Kemal’in önderliğinde Kurtuluş Savaşını başlatmıştır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk komutasında 26 Ağustos 1922 sabahı başlayan Büyük Taarruz, 30 Ağustos’ta Büyük Zafer ile sonuçlanmıştır. Yunanlılar 30 Ağustos Zaferi sonrasında şehirleri yakıp-yıkarak çekilmeye başlamışlardır. Yunanlılar 30 Ağustos Zaferi sonrasında şehirleri yakıp-yıkarak çekilmeye başlamışlardır. Turgutlu yangını 4 Eylül 1922 Pazartesi günü başlamış ve iki gün boyunca sürmüştür. Evleri tek tek ateşe verip insanları öldürmüşler, değerli eşyaları talan etmişlerdir. Bu yangınlar 6 Eylül 1922 Çarşamba akşamına kadar sürmüş şehir adeta bir kül yığını haline gelmiştir. Tahkik-i Mezalim Heyetinin yaptığı tespitlere göre 6328 evden 201 ev sağlam kalmıştır. 10.000 civarında da insan katledilmiştir.
Kasaba, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü iki defa misafir etmiştir.
29 Mayıs 1919 tarihinden itibaren Yunan işgali altında olan Turgutlu’ya 7 Eylül 1922 tarihinde Türk ordusu girmiştir. 7 Eylül Perşembe günü, öncü birliklerin hemen ardından öğle saatlerinde Turgutlu’ya giren Mustafa Kemal ve İsmet Paşa Başkomutanlık ve Batı Cephesi Komutanlığı karargâhlarını Turgutlu’ya kurmuştur. Turgutlu’da tüm binalar yanmış ve oturulabilecek uygun bir bina kalmadığı için, Başkomutanlık ve Batı Cephesi karargâhları şimdiki Karpuzkaldıran Parkı’na kurulmuştur. Kurtuluş Savaşında Kahraman ordumuza mağlup olan düşman orduları kaçarken 7 Eylül 1922’de Turgutlu’dan ilk kez geçen Mustafa Kemal Atatürk 4 ay sonrasında şehit kanlarıyla sulanmış Turgutlu’ya 26 Ocak 1923’te tekrar gelmiştir. 26 Ocak 1923’te trenle Turgutlu’ya gelen Atatürk’ü Turgutlu halkı İstasyonda büyük bir coşku ile karşılayarak bağrına basmıştır. Mustafa Kemal, İstiklal Meydanı denen ve şimdi Kozapazarı Meydanı olarak tabir edilen alanda Turgutlu halkına hitap etmiştir.
Dün Mondros ve Sevr hayalleriyle ülkemizi parçalama hevesine düşenler, bugün de terör ve ekonomik operasyonlarla ülkemizi bölmeye ve karıştırmaya çalışmaktadır. Emperyalistler ve onların işbirlikçileri bilmelidir ki, vatanımız bölünmeyecek, ezanımız dinmeyecek, bayrağımız inmeyecektir. Büyük Türk Milleti bu topraklarda ebediyen hür olarak var olacaktır. Bilge Han’ın “Ey Türk! Üstte gök çökmedikçe, altta yer delinmedikçe senin ilini ve töreni kim bozabilir” sözü, tarihi mirasımız olan “devlet-ebed-müddet” ilkesi ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır” sözü sadece hüsnü niyet dilekleri değil, binlerce yıllık tarih tecrübesinin ve sarsılmaz irademizin ifadeleridir.
Turgutlu’nun düşman işgalinden kurtuluşunun 101. yıl dönümünü kutluyor, başta Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Milli Mücadele kahramanlarımızı; vatanımızın ve milletimizin birliği için can veren aziz şehitlerimizi saygı, rahmet ve duayla anıyor, Muhterem Turgutlulu hemşehrilerimi en kalbi duygularımla selamlıyorum.