5
“Yeni Turgutluspor” Kuruldu
Uzun zamandan beri Turgutlu’da bulunan Toprakspor ile Tukaş Turgutluspor takımlarının birleştirilmesi ve güçlü bir spor takımının oluşturulması çalışmaları sonuçlandı ve Yeni Turgutluspor takımı kurularak yürürlüğe girdi.
Toprakspor lokalinde Kaymakam Şemsettin Ulusoy, Belediye Başkanı M. Tüzel Gökyayla, Emniyet Amiri Vedat Seyhan ile kaymakamın çağrısı üzerine toplanan spor yöneticileri görüşlerini ortaya koydular ve Turgutlu’da iki takımın birleşmesi sonucu kuvvetli bir takımın kurulmasına karar verildi.
Yeni Turgutluspor İdare Heyeti’ne Cengiz Sivrican, Abdullah Yedikardeşler, Muharrem Dündar, Asım Günbars, Yılmaz Arguç, Halil Ulaş, Muzaffer Or, Mustafa İçöz, Gani Doğan, Erol Eryılmaz, Hamit Bali, Nazmi Görülmüş, Sabri Düzdemir, Saler Balaban ve Abdullah Gürsoy seçildiler.
Toprakspor ile Tukaş Turgutluspor’un birleşmesi nedeniyle ilçedeki sporseverler bayram yapıyor. Takımın fahrî başkanlığına Kaymakam Şemsettin Ulusoy getirildi.
Yeni Turgutluspor takımının fahrî başkanlığına Kaymakam Şemsettin Ulusoy, üyeliklere de Belediye Başkanı M. Tüzel Gökyayla ve Emniyet Amiri Vedat Seyhan seçildiler.
Ege Bölgesi’nin ve Türkiye’nin en fazla spor tesisine sahip bulunan Yeni Turgutluspor kurulmakta olan Türkiye Üçüncü Millî Ligi’ne girmek için çalışmalara hemen başladı.
Bu arada Üçüncü Millî Lig’e girememesi halinde Manisa Bölgesi Birinci Amatör Kümesi’nde şampiyonluk için mücadele verecek bir takımın kurulması çalışmalarına başlandı.
Yeni Turgutluspor takımının forma renginin ise bordo-beyaz veya turuncu-beyaz olacağı Kaymakam Şemsettin Ulusoy tarafından basına açıklandı. Turgutlu Kaymakamı Şemsettin Ulusoy 15 kişilik yönetim kurulu yanında 15 kişilik yedek üyelerin de asil yönetim kurulu üyeleri gibi çalışma yapmalarını istedi.
1984’ten 2022’ye
Spor, Cumhuriyet dönemi Turgutlu’sunda her dönemde gündemin önemli bir parçası olmuştur. Cumhuriyet öncesi dönem bu açıdan şu an için karanlıkta kalsa bile sonrasında ilk olarak 1920’li yıllarda burada Kasaba İdman Yurdu adlı bir spor kulübünün var olduğu bilinmektedir. Daha sonra Türk Ocağı Turgutlu Şubesi bünyesinde çeşitli sportif faaliyetler yürütülmüş; Türk Ocaklarının kapatılmasının ardından ise Turgutlu Gençlik Yurdu bu alanda aktif olarak faaliyet göstermiştir. O dönemde yalnızca futbol da değildir kulüp bünyesinde yürütülen spor branşı; bisikletten tenise farklı dallarda da dönemin spor kulüplerinin etkin olduğu anlaşılmaktadır. 1930’lu yılların gazeteleri incelenecek olursa Turgutlulu gençlerin özellikle futbolda komşu ilçelerin genellikle daha önünde yer aldığı görülecektir. Bu başarılarla beraber tesisleşme projeleri de hazırlanmıştır ancak İkinci Dünya Savaşı’nın getirdiği maddî sıkıntılar nedeniyle o günlerde hayal edilen tesisler inşa edilememiştir.[1]
O günlerden günümüze yaklaştıkça bilhassa futbolun tüm Türkiye’de olduğu üzere giderek baskın bir hale geldiği ve Turgutlu’da da sporun daha çok futbol üzerinden konuşulduğu görülecektir. 1984’te gerçekleşen iki kulübün birleşmesi sonucunda kurulan Yeni Turgutluspor, önce 3. Lig’de bir süre sonra da 2. Lig’de adından söz ettiren bir takım haline gelecek ve ilerleyen yıllarda takımın adı, ‘yeni’ ifadesi kaldırılarak Turgutluspor’a dönüştürülecektir. Kulübün forma renkleri ise, 1984 yılında Doğan Çizmeci’nin yazısında da belirttiği üzere farklı tasarlanmış olmasına karşın günümüzde bilindiği gibi kırmızı-siyahtır.
Günümüzde basketbol ve voleybol branşlarında da ilçenin bir diğer takımı olan Turgutlu Belediyespor, üst liglerde mücadele etmesine rağmen asıl olarak revaçta olan kulüp Turgutluspor’dur. Bugün de binlerce kişi tarafından bu takım ilgiyle takip edilmekte; ilçede gündemin üst sıralarında varlığını sürdürmektedir.
Yazan: Doğan Çizmeci, Derleyen: Mehmet Gökyayla
[1] Daha detaylı bilgi için şuradaki yazımıza bakılabilir: https://www.turgutluyanki.com/ikinci-dunya-savasi-nin-turgutlu-daki-bazi-etkileri/46823/
Yorumlar
Kalan Karakter: